Gå videre til hovedindholdet

Dekorative fliser - Flise-moden

Igennem mange år er fliser blevet brugt rent praktisk i både køkken og bad. Stilen har ændret sig utroligt meget i løbet af årene. I den moderne verden vi lever i idag handler det om at stikke ud og overskride grænser. Det er nu blevet enormt "in" at udsmykke hjemmet med fliser og ikke kun for det praktiske. Men denne gang er stilen lidt mere speciel, og kun fantasien sætter grænser. I dette indlæg vil jeg komme med nogle bud på hvordan du kan gå i krig både med dine gamle kedelige fliser, men også hvordan du kan skrifte dine gamle ud hvis du har mod på det. Der findes både billige og dyre måder at gøre det på.

Gamle til nye

Der findes flere måder at gøre dine gamle fliser mere interessante. Den billigste måde at ved hjælp af stickers. Men inden du går i krig med dette projekt er det vigtigt at du får renset fliserne grundigt. Der må hverken sidde mad, sæbe eller kalkrester på fliserne. På mindre end en dag har du pludselig et helt nyt rum.

Find stickers: 
http://www.urbis.dk/group.asp?group=210

Søde silhuet stickers

Kakkel Stickers

Gamle til nye med lidt maling

En anden billig måde at peppe gamle fliser op er ved hjælp at lidt maling. Det er også her vigtigt at rense og afkalke fliserne først, ellers vil malingen skalle af. Rens først rummet med eddikesyre og derefter med grundrens. Dæk alt der ikke skal males med afdæknings-plastic (din håndvask, skabe, toilet, komfur osv). Mal først med en hæftegrunder, for at den yderste maling kan binde. Lad hvert lag tørre ca. 8 timer inden påføring af næste lag. Når fliserne har tørret kan de males med hvilken som helst halv-blank tone. Jo mere blank malingen er jo nemmere er det at se fejl og eventuelle løbere. Derfor bør du holde dig til en halv-blank, spørg eventuelt til råds hos din lokale malerbutik. Denne maling skal du male med 2-3 gange afhængigt af hvor mørke dine oprindelige fliser er. Rummet kan tages i brug et døgn efter det sidste lag maling. Men du bør vente 3 døgn før du udsætter fliserne for vand. 

Disse flotte 70'er fliser kan godt være "grimme" for unge men kan nemt komme til at se moderne ud igen.

Det fortryllende tapet

Hvis du har en væg der kun er dekoreret med fliser på noget af væggen kan man med hjælp af lidt sprælsk tapet peppe rummet op. Tapeten vil give fliserne et helt nyt look. Jeg vil dog anbefale dette til helfarvede fliser, ikke til de 70'er fliser på overstående billede. Giv eventuelt tapetet et lag lak så det kan tåle fugt. 

Find tapet:
http://www.tapetshop.dk/shop/cms-8.html

Kreér dine egne kakkel-fliser

I enhver hobbyforretning kan du finde skabeloner med hundrede vis af mønstre. Rens først fliserne i det område hvor du ønsker dit kakkelmønster. Det er vigtigt at det ikke kun er selve den fliser du ønsker mønstret på men også fliserne og fugerne omkring. Hvis du ønsker at lave kakler på eksempelvis hver anden er det nemmere at vaske hele væggen, så er du på den sikre side, at der ikke kommer snavs. Rens først med eddikesyre og derefter grundigt med grundrens. Sørg for til sidst at vaske af med rent vand, og lad fliserne tørre. Når fliserne er tørre skal du klistre skabelonen på med malertape. Sørg for at skabelonen sidder helt tæt på vægen. Dup forsigtigt en svamp i den ønskede oliemaling og derefter på skabelonen. Sørg for at holde dig inden for skabelonen og læg endelig ikke et for tykt lag. Lad malingen tørre et par minnuter og tag derefter skabelonen forsigtigt af. 

Find Skabeloner:
http://www.pandurohobby.dk/search?q=stencils+skabeloner&page=3&rpp=20&sort=11
http://www.cchobby.dk/stencil-skabeloner/

NYT NYT NYT

Hvis du har mod på det og kender nogen der kan hjælpe dig med at sætte nye fliser op er det helt klart det fedeste. Der findes rigtig mange lækre fliser. Man skal bestemt ikke holde sig tilbage og tænke ens. Idag er asymmetri meget "in". 


Hvis du har mod på selv at prøve kræfter med det, kan man kaste sig over lidt mindre projekter end en hel væg. Man kan sagtens dekorerer andre ting med disse lækre fliser. Eksempelvis kan man i genbrugsbutikker finde gamle kakkelborde fra 70'erne og erstatte de gamle fliser med nogle nye sprælsk fliser.
Dette gamle bord mangler et nyt look, måske med lidt maling og / eller nogle nye fliser

På denne hjemmeside kan du finde utrolige og fede fliser: http://www.arttiles.dk/shop.html. Man kan både købe fliserne enkeltvis med også i bokse. Denne løsning er helt klart dyrere en de overstående, men hvis det stod til mig, ville jeg spare sammen og vælge dette. Husk disse fliser kan også males over hvis du engang bliver træt af dem ;)
Billede fra Arttiles hjemmeside
En lidt billigere måde at sætte nye fliser op er blot ved at blande farver. Man behøver ikke gå ud og invisterer i fliser med forskellige motiver på. Man kan sagtens gå i hvilken som helst "flise"-forretning og blande nogle farver du godt kan lide. Spørg eventuelt om forhandleren har nogle rester til salg lidt billigere. Det kan tit 
forekomme hvis en vare er udgået. Der er nemlig ikke ret mange der er vilde med at blande fliserne. 
Almindelige fliser, blandet i forskellige farver

Bonus info og inspiration

Lad dig ikke stoppe her. Hvis du ingen fliser har og synes det lyder fedt at dekorerer men fliser skal du ikke give op. Der er mange andre måde at udnytte flise-moden. Som før nævnt, KUN din fantasi sætter grænser! 
Jeg har ikke selv mod på at kaste mig ud i det. Men til gengæld vil jeg investerer i nogle af de fede fliser fra arttiles og bruge dem som bordskånere og måske lime magneter på bagsiden og hænge dem på mit køleskab. God fornøjelse!
En skydedør dekoreret med forskellige fliser

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Find din indretnings stilart

Som jeg har nævnt i et tidligere indlæg er det vigtigt at finde sin helt egen stilart at indrette hjemmet på. Der er mange forskellige stilarter: retro, vintage, moderne rokoko, landstil eller romantisk. Denne hjemmeside kan hjælpe dig et stort stykke af vejen. Man kan sagtens blande forskellige stilarter. Man skal ikke regne med at man kan finde sin stil på en uge. Det er et livs projekt! Igen vil jeg anbefale at finde inspiration på nettet, eksempelvis på den nævnte hjemmeside, og derefter finde lignende møbler på eksempelvis loppemarkeder eller www.dba.dk (Den Blå Avis).

Retro Retro er en stilart der imiterer en ældre stilart. En meget enkel måde at indføre retro i sit hjem er ved hjælp af skilte. Der findes mange sjove skilte med mottoer, men også med gamle opskrifter på eksempelvis boller. Heldigvis er det idag meget "in" at bruge retro ting. Rigtig mange køkkenredskaber kan findes i retro stil, men som er helt splinter nye.

Vintage Vintage er en fransk ord som egentli…

Bord dæk dig !

I sæsonens anledning synes jeg lige vi tager et indlæg om borddækning. Som så mange andre ting er der også flere forskellige stilarter og måder at dække et bord. Jeg håber på at kunne inspirere! Måske er der nogen der i sidste øjeblik mangler inspiration til konfirmationen.   Grundlæggende er her et billede der viser den pligtopfyldende borddækning. Det er ikke sikkert man har behov for det hele, man kan selv plukke ud hvad man har behov for. 
Romantik For at sammensætte denne borddækning har du brug for alle dine feminine sider. Glas med fine mønstre, tallerkener med smukke detaljer. Blomster dekorationer, gerne roser. Selvfølgelig må du ikke glemme lysestagerne. Hvis du ønsker servietter skal du bruge noget simpelt, det kan sagtens være i farver, men så skal det være i lyse nuancer. Man kan også sagtens bruge stofservietter, men dem er der mange gæster der helst vil være foruden. Hold farverne så neutrale som muligt da detaljerne i stellet skal stjæle opmærksomheden. Indisk Her skal…